Zijn dslr cameralenzen uitwisselbaar?

Hoewel lenzen uitwisselbaar zijn - omdat een camera verschillende soorten lenzen kan gebruiken (standaard, groothoek, macro, enz.), Zijn ze niet volledig uitwisselbaar, tussen merken en soorten camera's. Het vinden van de juiste lens kan dus veel ingewikkelder zijn dan er een kiezen en deze aan je camera bevestigen.

Zijn dslr cameralenzen uitwisselbaar?

Hoewel lenzen uitwisselbaar zijn - omdat een camera verschillende soorten lenzen kan gebruiken (standaard, groothoek, macro, enz.), Zijn ze niet volledig uitwisselbaar, tussen merken en soorten camera's. Het vinden van de juiste lens kan dus veel ingewikkelder zijn dan er een kiezen en deze aan je camera bevestigen. Als je ooit je camerabehuizing upgradet naar een full-frame model, kun je meestal fotograferen met die APS-C-lenzen, maar je krijgt een lagere resolutie en een meer ingezoomde look. Haal het meeste uit je camera en breng je verhalen tot leven met snelle toegang tot op maat gemaakte, gebruiksvriendelijke content.

Canon maakt ook een reeks kleinere EF-S lenzen die speciaal zijn ontworpen voor hun digitale spiegelreflexcamera's, en ze passen op de EOS modellen 100D, 200D, 250D, 300D, 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, 650D, 700D, 750D, 760D, 800D, 1000D, 1100D, 1200D, 1300D, 1500D, 2000D, 3000D, 3000D, 4000D, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D, 70D, 77D, 80D, 90D, 7D en 7DMkII (maar niet op de oudere D30, D60 of 10D). Een Pentax K-mount lens uit de vroege jaren 70 kan worden gebruikt op de nieuwste Pentax DSLR, hoewel het mogelijk geen functies biedt die zijn opgenomen in nieuwere lenzen (bijv. Canon-lensadapters) zijn volledig compatibel met Canon EF-, EF-S-, TS-E- en MP-E-objectieven, waardoor camera-eigenaren van Canon EOS R System en EOS M-serie compleet zijn integratie met hun bestaande lenzen. Voordat je een verlanglijstje met lenzen gaat maken, is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat glas echt past op de camera die je hebt.

Bij DSLR's zit de lensbevestiging relatief ver van de sensor om ruimte te maken voor een spiegel die op en neer klapt, zodat schutters door de zoeker kunnen kijken. Het vervangen van lenzen op je DSLR is niet moeilijk, maar er zijn goede manieren en niet zo goede manieren om dit aan te pakken. Elke Canon EF DSLR-lens werkt perfect met elk systeem met de juiste Canon-adapter, terwijl de kleinere EF-S-lenzen alleen geschikt zijn voor EOS-M-camera's via de Mount adapter EF-EOS M. Nikkor-Q, -P, -H type en andere niet-AI-lenzen werden lang vóór digitale camera's ontworpen en kunnen niet worden gebruikt op een D-SLR of laat modelfilm SLR, met uitzondering van de nieuwe Df.

De meeste Nikon F-lenzen bestrijken het standaard 36 × 24 mm-gebied van 135 film, terwijl DX-lenzen het 24 × 16 mm-gebied van de Nikon DX-formaat DSLR-sensoren bedekken, gewoonlijk APS-C-formaat genoemd. Film SLR-camera's bestaan sinds het einde van de jaren vijftig en in de loop der jaren is er een zeer groot aantal verschillende lenzen geproduceerd, zowel door camerafabrikanten (die doorgaans alleen lenzen maken die bedoeld zijn voor hun eigen camerabehuizingen) als door externe optiekbedrijven die lenzen kunnen maken voor verschillende camera's lijnen. Canon werd de eerste die de motor bouwde die de focus in elke lens aandrijft, in plaats van een motor in de camerabehuizing te gebruiken. De GFX-camera's van Fujifilm maken eigenlijk gebruik van sensoren die groter zijn dan de typische full-frame chips waar we het tot nu toe over hebben gehad.

Deze lenzen zijn niet voor de luie fotograaf omdat je jezelf fysiek moet herpositioneren om je foto's opnieuw samen te stellen. De sensorgrootte van het Four Thirds System (17,3 mm x 13 mm) is de kleinste die momenteel wordt gebruikt in DSLR-camera's.