Is de dslr-camera het waard?

Ondanks het feit dat DSLR's een lange levensduur hebben, daalt de waarde van een gebruikte camera vaak snel. Zoals u weet, brengen reguliere cameramerken, zoals Canon en Nikon, minstens één keer per jaar nieuwe cameramodellen uit.

Is de dslr-camera het waard?

Ondanks het feit dat DSLR's een lange levensduur hebben, daalt de waarde van een gebruikte camera vaak snel. Zoals u weet, brengen reguliere cameramerken, zoals Canon en Nikon, minstens één keer per jaar nieuwe cameramodellen uit. Hierdoor daalt de waarde van oudere modellen snel. Een van de eerste dingen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een dslr, is het soort fotografie dat u hebt geoefend.

Of je nu meestal bruiloften, familie-evenementen, schoolevenementen of gewoon willekeurig fotografeert, het soort fotografie heeft een dramatische invloed op het type camera dat voor het doel moet worden gebruikt. Het debat over DSLR versus spiegelloos is de sleutel tot het kopen van een camera. Hier ziet u hoe de twee typen zich verhouden. Spiegelloos cameradebat lijkt misschien bijna voorbij te zijn, maar als u weet hoe de twee formaten verschillen, kunt u nog steeds beslissen om de juiste aankoopbeslissing te nemen.

In zekere zin hebben spiegelloze camera's het debat 'gewonnen', omdat er nu maar heel weinig nieuwe DSLR's worden uitgebracht. Waar ooit serieuze fotografen altijd een DSLR kochten, hebben ze nu steeds meer kans om spiegelloos te gaan en zijn fabrikanten met hen meegegaan. Canon noch Nikon heeft zelfs twee jaar lang een nieuwe DSLR uitgebracht, met Pentax schijnbaar het enige grote bedrijf dat zich nog steeds inzet voor het formaat. Maar de DSLR is nog niet helemaal dood.

Verschillende oudere modellen zijn nog steeds beschikbaar en nog steeds het overwegen waard. Nieuwe kunnen nog steeds van Nikon en Canon komen en zullen vrijwel zeker van Pentax komen. En tweedehands modellen zijn ook zeker de moeite van het bekijken waard, vooral als de prijzen dalen. Dus het debat over DSLR versus spiegelloze camera is nog niet helemaal voorbij.

Dus, wat moet je weten om tussen hen te kiezen? Met beide kun je lenzen en accessoires verwisselen, waardoor ze veelzijdiger zijn dan point-and-shoot-, bridge- of instantcamera's. In termen van verschillen zijn spiegelloze camera's meestal kleiner en lichter, omdat ze geen omvangrijke spiegel erin hebben, terwijl DSLR's doorgaans meer lenzen hebben om uit te kiezen. Dus, welk type camera is het beste voor jou? Lees deze DSLR versus spiegelloze gids om erachter te komen. In een spiegelloze camera gaat het licht door de lens en recht op de beeldsensor, die een voorbeeld van het beeld vastlegt om op het achterscherm weer te geven, net zoals een smartphonecamera dat doet.

Een spiegelloze camerabehuizing kan kleiner zijn dan een DSLR, met een eenvoudigere constructie. De Sony a6100 heeft een behuizing van slechts 1,6 inch dik en weegt 1,3 pond met zijn 16-50 mm kitlens. Dat is compact genoeg om in een jaszak of een kleine tas te passen. Opgemerkt moet echter worden dat sommige van de nieuwere spiegelloze camera's, vooral die met full-frame sensoren, bijna net zo groot en zwaar zijn als sommige DSLR-camera's, dus de besparingen in grootte en gewicht zijn verwaarloosbaar.

DSLR's hadden hier vroeger het voordeel, omdat ze een technologie gebruiken die fasedetectie wordt genoemd, die snel de convergentie van twee lichtbundels meet. Spiegelloze camera's waren beperkt tot een technologie die contrastdetectie wordt genoemd, die de beeldsensor gebruikt om het hoogste contrast te detecteren, dat samenvalt met focus. Contrastdetectie is langzamer, vooral bij weinig licht dan fasedetectie. Die verschillen zijn nu in wezen voorbij.

Bijna alle spiegelloze camera's (evenals de beste cameratelefoons) hebben nu zowel fase- als contrastdetectiesensoren ingebouwd in de beeldsensor. De Sony a6100 heeft bijvoorbeeld 425 autofocuspunten met fasedetectie op de beeldsensor, samen met 425 contrastdetectiepunten. De Nikon D3500 heeft 11 grote fasedetectiesensoren in de afzonderlijke AF-sensor en gebruikt de volledige beeldsensor voor contrastdetectie. Nieuwere Canon DSLR's (en de high-end Nikon D780) plaatsen fasedetectiesensoren direct op de hoofdbeeldchip, samen met de contrastdetectiesensoren, waardoor ze kunnen functioneren als een spiegelloze camera met een live preview op het scherm en snelle autofocus.

DSLR's kunnen een spiegelloze camera nabootsen door de spiegel omhoog te brengen en een live preview van het beeld weer te geven (meestal Live View-modus genoemd). De meeste goedkope DSLR's zijn echter traag scherpgesteld in deze modus, omdat ze geen hybride fasedetectiesensoren op de chip hebben en langzamere contrastdetectie moeten gebruiken om scherp te stellen. Met een DSLR laat de optische zoeker door de lens precies zien wat de camera gaat vastleggen. Met een spiegelloze camera krijgt u een digitale preview van het beeld op het scherm.

Sommige spiegelloze camera's bieden een elektronische zoeker (EVF), een klein scherm met hoge resolutie in een oculair dat de optische zoeker van een DSLR simuleert. Als je in goed licht bent, zal de preview op het scherm of de EVF van een spiegelloze camera dicht bij het uiteindelijke beeld kijken. Maar in situaties waarin de camera het moeilijk heeft (zoals bij weinig licht of met snel bewegende onderwerpen), zal de preview eronder lijden en saai, korrelig en schokkerig worden. Dat komt omdat de spiegelloze camera de snelheid waarmee hij foto's maakt moet vertragen om meer licht te krijgen, maar je nog steeds een bewegend voorbeeld moet laten zien.

Een DSLR daarentegen reflecteert het licht rechtstreeks naar je oog. Een voordeel voor EVF's op spiegelloze camera's is echter dat ze u een voorbeeld kunnen geven van hoe de uiteindelijke afbeelding eruit zal zien voordat u daadwerkelijk de foto maakt. Als u bijvoorbeeld de sluitertijd of het diafragma wijzigt, verandert wat u op de EVF ziet dienovereenkomstig. Aangezien de optische zoeker van een DSLR licht reflecteert zonder het beeld te veranderen, bent u ondertussen meer afhankelijk van de meting van de camera en uw ervaring als het gaat om het voorspellen van hoe uw uiteindelijke resultaten eruit zullen zien.

Beide soorten camera's kunnen foto's van hoge kwaliteit maken, met vergelijkbare resoluties en hoeveelheden korreligheid, bekend als ruis. Spiegelloze camera's hadden traditioneel kleinere beeldsensoren, wat vroeger een lagere kwaliteit betekende (omdat ze niet zoveel licht konden vastleggen), maar dat is niet langer het geval. Camerafabrikanten hebben geleerd om gevoeligere chips te produceren en ruis van kleine sensoren beter te onderdrukken. Bovendien gebruiken verschillende spiegelloze camerafabrikanten nu grotere beeldsensoren.

Sony en Canon maken bijvoorbeeld spiegelloze camera's met sensoren van dezelfde APS-C-formaat als in de meeste DSLR's. Autofocus is de belangrijkste onderscheidende factor voor video. Doorgaans hebben spiegelloze camera's het voordeel gehad, omdat ze eerder focussensoren met fasedetectie op de chip hadden. De meeste DSLR's kunnen nog steeds geen fasedetectie gebruiken met de spiegel omhoog tijdens het opnemen van video, dus moeten ze de langzamere, minder nauwkeurige focusmethode voor contrastdetectie gebruiken.

Dit leidt vaker tot de bekende wazige blik in het midden van een video, wanneer de camera op zoek gaat naar de juiste focus. Canon begon echter een paar jaar geleden de dynamiek te veranderen door fasedetectie op de sensor toe te voegen, te beginnen met de Canon 80D en de Canon EOS Rebel T7i. Nikon is net begonnen met het introduceren van fasedetectie op de sensor in de hogere kant van camera's. Beide cameratypen hebben ook de overstap gemaakt naar 4K, of Ultra HD, video met vier keer de resolutie van HD-beelden.

Sony heeft nu bijvoorbeeld 4K in zijn basisspiegelloze model, de a6100, en Canon heeft zijn beginnersgerichte Rebel T8i uitgerust met 4K-opname. Het verschil is vooral groot onder traditionele camerafabrikanten. Canon heeft honderden lenzen beschikbaar voor zijn DSLR-camera's (net als Nikon). Op dit moment heeft Canon echter slechts acht lenzen uit de M-serie (opent in een nieuw tabblad) beschikbaar voor zijn reeks spiegelloze camera's; Nikon heeft 16 lenzen voor zijn Z-serie spiegelloze modellen.

Externe lensfabrikanten zoals Sigma en Tamron maken ook al vele jaren lenzen voor Canon en Nikon SRL's en DLSR's. Houd er echter rekening mee dat sommige van deze spiegelreflexlensmodellen vrij oud zijn en misschien niet ideaal zijn voor een moderne DSLR. Sommige ondersteunen bijvoorbeeld autofocus niet. Bovendien kunt u over het algemeen adapters aanschaffen om lenzen van DSLR-formaat te gebruiken op een spiegelloze camera die is gemaakt door dezelfde fabrikant (zoals voor Canon of Sony).

Maar dat heeft vaak een prijs voor het wijzigen van de brandpuntsafstand en zoomkenmerken en soms het uitschakelen of vertragen van functies zoals autofocus. Spiegelloze camera's hebben het voordeel dat ze meestal lichter, compacter, sneller en beter zijn voor video; maar dat gaat ten koste van toegang tot minder lenzen en accessoires. Voor DSLR's zijn de voordelen een bredere selectie lenzen, over het algemeen betere optische zoekers en een veel betere levensduur van de batterij. Voor beginners zijn spiegelloze camera's vaak een betere keuze vanwege hun compactere formaat en eenvoudigere bediening.

Spiegelloze camera's hebben ook meer kans dan een vergelijkbaar geprijsde DSLR om een touchscreen te hebben en lijken dus meer op het gebruik van een smartphonecamera. Hoewel spiegelloze camera's over het algemeen naar voren komen, is gebruikerservaring een cruciale factor bij het kiezen van een camera. DSLR's hebben een heft en stevigheid die sommige fotografen geruststellend vinden. En de mogelijkheid om recht door de lens te kijken, kan de doorslaggevende factor zijn voor bepaalde shooters (vooral vergeleken met sommige spiegelloze camera's op instapniveau die geen elektronische zoeker hebben).

Voordat je koopt, moet je elk type camera uitproberen; degene die het beste aanvoelt, is de juiste keuze voor jou. Maar welke soort je ook koopt, je kunt geweldige foto's maken. Dit is iets dat de moeite waard is om in gedachten te houden bij het kiezen tussen een DSLR en een spiegelloze camera - het loont om er langdurig uit te zien. Er zijn tal van tools beschikbaar om het aantal sluiters van een gebruikte camera te koop te controleren, wat u een ruwe schatting zou geven van de resterende levensduur.

Dus voordat je een nieuwe spiegelloze body pakt, moet je naar je plaatselijke camerawinkel gaan en het daadwerkelijk uitproberen. Oudere camera's hebben ook vaker gebruikte versies beschikbaar, en ze zullen goedkoper zijn dan gebruikte camera's van een recentere generatie. Vooral als je zoiets hebt als de iPhone 11 Pro, met Ultra Wide lenzen en nachtmodus, denk je misschien dat dit alles is wat je nodig hebt voor fotografie (en de iPhone 12 zal zeker nog meer cameravervangingen brengen). De omvang en (afhankelijk van het model) robuustheid wordt door sommige fotografen als een positieve factor gezien omdat niet iedereen kleinere en lichtere camera's wil.

Houd er rekening mee dat u niet per se de beste camera in uw budget hoeft te kopen, en dat u altijd een beetje geld op het lichaam zelf kunt compromitteren (zolang ze allebei dezelfde sensorgrootte hebben) en in plaats daarvan een extra lens kunt krijgen. Deze camera kan 2160p-video's opnemen met 60 fps, helemaal tot 720p bij 960 fps, wat bekend staat als super slow-mo. Natuurlijk werkt die besparing alleen als je in de nabije toekomst niet in de verleiding komt om te upgraden naar een spiegelloze camera. Deze functie wordt meestal gebruikt om stilstaande beelden te maken van snel bewegende objecten en wordt, net als diafragma, ook automatisch geregeld in point-and-shoot camera's.

Merk ook op dat het overschakelen van een Canon DSLR naar een spiegelloos systeem zoals Fujifilm een aanzienlijke som geld kost. .