Zijn dslr-camera's beter dan spiegelloos?

De dslr biedt een bredere selectie verwisselbare lenzen, een langere levensduur van de batterij en betere opnamen bij weinig licht dankzij de optische zoeker. Aan de andere kant zijn spiegelloze camera's lichter, draagbaarder, bieden ze een betere videokwaliteit, zelfs in lagere modellen, en kunnen ze meer beelden opnemen met snellere sluitertijden.

Zijn dslr-camera's beter dan spiegelloos?

De dslr biedt een bredere selectie verwisselbare lenzen, een langere levensduur van de batterij en betere opnamen bij weinig licht dankzij de optische zoeker. Aan de andere kant zijn spiegelloze camera's lichter, draagbaarder, bieden ze een betere videokwaliteit, zelfs in lagere modellen, en kunnen ze meer beelden opnemen met snellere sluitertijden. Zowel DSLR's als spiegelloze camera's bieden volledige handmatige controle over de belichting en bieden u de mogelijkheid om zowel onbewerkte bestanden als JPEG's op te nemen. De beeldkwaliteit tussen de twee is vrijwel identiek, afgezien van de nieuwere sensoren in spiegelloze lichamen.

In elke sector, zoals instapcamera's, enthousiaste of professionele modellen, lijken de besturingslay-outs en mogelijkheden ook behoorlijk op elkaar. DSLR's op instapniveau verbergen meestal de handmatige bedieningselementen onder een automatiseringslaag, maar het is hetzelfde voor spiegelloze camera's. Spiegelloze camera's zijn kleiner, lichter, sneller en beter voor video. Ze bieden ook unieke functies, zoals elektronische zoekers (in plaats van optische zoekers), stille opnamen en focuspieken, en bieden een betere prijs-kwaliteitverhouding.

DSLR's hebben een grotere keuze aan lenzen, bieden een betere ergonomie en robuustheid, een langere levensduur van de batterij, geen sluitervertraging en optische zoekers met bepaalde voordelen. Spiegelloze camera's zullen nog veel meer functies blijven bieden om enthousiast over te zijn, omdat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. Het is ook vermeldenswaard dat u vaak de beste deals zult vinden voor camera's van een jaar of twee oud, omdat bedrijven de voorraad willen opruimen voor nieuwere modellen. Fujifilm-modellen worstelen meestal met de levensduur van de batterij, met één lading die een miezelige 3-400 opnamen per lading biedt, vergeleken met de equivalente DSLR die meestal twee keer zoveel per lading kan bieden.

Dit betekent dat er in een DSLR twee gebieden zijn die de precieze focus kunnen ondermijnen: de spiegel en de lens zelf. Last but not least worden dankzij die kortere flensafstand nu nieuwe optische formules mogelijk die nog nooit eerder op DSLR-platforms werden gezien. Een voordeel voor EVF's op spiegelloze camera's is echter dat ze u een voorbeeld kunnen geven van hoe de uiteindelijke afbeelding eruit zal zien voordat u daadwerkelijk de foto maakt. Dit alles zorgt ervoor dat het klinkt alsof spiegelloos de voor de hand liggende winnaar is - en hoewel het feit dat er de afgelopen 12 maanden geen nieuwe DSLR's zijn aangekondigd dat misschien lijkt te ondersteunen, zijn er nog steeds enkele voordelen van de oudere technologie.

Tegenwoordig zijn spiegelloze camera's nu beter in termen van autofocus voor vrijwel alle soorten casual en meest serieuze, professionele toepassingen, omdat ze overal in de zoeker kunnen scherpstellen en gezichten, ogen en zelfs dieren in het wild en actiesporten kunnen detecteren, vergrendelen en volgen. Panasonic en Olympus, die het Micro Four Thirds-sensorformaat delen, maken elk ongeveer 40 lenzen die kunnen worden gebruikt op camera's van beide fabrikanten, en Fujifilm heeft ongeveer 30 lenzen voor zijn X-systeem van spiegelloze camera's. Als je een Instagramer, influencer, blogger of blogger bent, is een spiegelloze camera zoals de Olympus PEN-EPL9 (opent in een nieuw tabblad) of Canon EOS M50 (opent in een nieuw tabblad) perfect. Als ik een baksteen nodig zou hebben, kilogram wegen, bijna altijd een statief gebruiken en niet met betrekking tot het geld, zou ik liever een middenformaat camera gebruiken zoals het Hasselblad of Phase One.

Niet alle spiegelloze camera's bieden deze toonaangevende autofocusfuncties, en sommige DSLR's kunnen nog steeds veel spiegelloze camera's verslaan bij het fotograferen van sport en andere actiescènes. Maar wat zijn precies de verschillen tussen een spiegelloze camera en een DSLR? En zijn er situaties waarin je nog steeds rekening moet houden met het laatste? Onze uitgebreide gids is hier om u alle antwoorden te geven, inclusief een eenvoudige uitleg op die eerste vraag. Sony noemt het eigenlijk een schoen met meerdere interfaces omdat het veel meer doet dan wat een hotshoe zou kunnen doen op een DSLR. Maar, te beginnen met opmerkelijke spiegelloze camera's als de Sony A9, begon de spiegelloze autofocus met grote sprongen vooruit te gaan, vooral op het gebied van gezichts- en oogdetectie en tracking.