Zijn dslr-camera's nog steeds relevant?

DSLR's zijn nog steeds populair, vooral onder professionele sport- en persfotografen. Spiegelloze camera's worden echter steeds meer gebruikt door professionele fotografen in vele genres, waaronder bruiloft-, reis- en natuurfotografie.

Zijn dslr-camera's nog steeds relevant?

DSLR's zijn nog steeds populair, vooral onder professionele sport- en persfotografen. Spiegelloze camera's worden echter steeds meer gebruikt door professionele fotografen in vele genres, waaronder bruiloft-, reis- en natuurfotografie. Het grotere dslr-ontwerp heeft nog steeds enkele sterke punten. DSLR's hebben nog steeds een voordeel voor lenskeuze, simpelweg omdat ze al tientallen jaren bestaan en worden ondersteund.

Iedereen die vandaag kiest voor een Canon EOS DSLR, heeft 30 jaar aan native optiek om uit te kiezen, en nog veel meer als je rekening houdt met compatibele opties van derden. Nikon en Pentax bevinden zich in een vergelijkbare positie als hun DSLR-bereik. DSLR's zijn nog steeds relevant, maar alleen voor sommige fotografen. DSLR's bieden functies die u niet kunt vinden in spiegelloos, zoals een optische zoeker - voor een scherpe, heldere weergave - evenals een lange batterijduur, een lager prijskaartje en een betere lensselectie (in het algemeen).

Maar spiegelloze camera's zijn nu de focus van de meeste camerafabrikanten, dus verwacht niet veel updates voor de huidige DSLR-serie. En dat is waarschijnlijk net zo goed een argument waarom ik denk dat DSLR's, op een beperkte manier, nog minstens een paar jaar zullen doorgaan. Er zijn enkele fotografen die ze nog steeds gebruiken en die veel native DSLR-lenzen bezitten. Ja, je kunt DSLR-lenzen gebruiken op een spiegelloze camera met adapters, maar sommige fotografen willen die route niet volgen.

Er zijn ook sommigen die nog steeds de voorkeur geven aan optische zoekers boven EVF's en zoals hoe grotere DSLR's in de hand voelen. En bovenal werkt DSLR nog steeds prima voor veel fotografen. Of camerafabrikanten nieuwe DSLR's zullen blijven maken, valt nog te bezien, maar ik vermoed dat ze veel minder en verder zullen zijn tussen. En ik twijfel er niet aan dat tijdens een NDA-bijeenkomst in de nabije toekomst een PR-vertegenwoordiger een nieuwe DSLR voor ons zal plaatsen, aan de overkant van een tafel of tijdens een Zoom-sessie, en we zullen ons allemaal afvragen: Waarom?.

De meesten van ons hebben iPhones of andere smartphones, die een krachtige ingebouwde camera hebben. Vooral als je zoiets hebt als de iPhone 11 Pro, met Ultra Wide lenzen en nachtmodus, denk je misschien dat dit alles is wat je nodig hebt voor fotografie (en de iPhone 12 zal zeker nog meer cameravervangingen brengen). Maar dat is niet echt het geval, er is nog steeds plaats voor de beste digitale camera, zoals een GoPro of een high-end DSLR. Is een zelfstandige digitale camera het wel waard voor jou? Iedereen heeft immers andere behoeften.

Laten we eens nader bekijken of u vandaag al dan niet een digitale camera moet kopen. Natuurlijk, spiegelloze camera's zijn de plek waar je de meeste innovatie zult zien - de echte verbeteringen aan DSLR's zijn nu gewoon geleend spiegelloze technologie, zoals blijkt uit mensen als de Canon EOS 1D X Mark III. Ze kunnen echter nog steeds last hebben van vertraging of 'latentie' - een kleine vertraging tussen wat de camera ziet en wat het scherm laat zien. Sommige spiegelloze makers hebben kleine of intrekbare lenzen geproduceerd die wel een maatbesparing bieden, maar wanneer lensmakers spiegelloze lenzen produceren die overeenkomen met de specificaties en prestaties van DSLR-lenzen, worden ze vrijwel dezelfde grootte.

Afhankelijk van de lens die u kiest, kunt u profiteren van betere prestaties bij weinig licht wanneer u de camera met de hand vasthoudt. Het maakt dus niet uit of je DLSR versus spiegelloze camera's gebruikt als het licht schaars is, maar welke sensoren je gebruikt. DSLR's en spiegelloze camera's tonen beide de scène door de cameralens zelf terwijl je het beeld samenstelt, maar de manier waarop ze het weergeven is compleet anders. Bij het vergelijken van andere functies en kenmerken zijn er echter opmerkelijke voordelen van het gebruik van spiegelloze camera's ten opzichte van DSLR's.

Ik denk niet dat dit het moment is om te investeren in een spiegelloos camerasysteem, tenzij de koper nieuw is in de hobby of roeping. Ik weet dat de toekomst spiegelloos is, maar om echt te zijn, is het niet per se gedreven om je betere beelden te geven, in veel opzichten is het marketing die nodig is om mensen op te voeren om geld uit te geven, zodat deze camerabedrijven actief blijven. Een DSLR-camera daarentegen heeft niet alleen een spiegel in de weg van de sensor, maar herbergt ook verschillende componenten onder de spiegel, waardoor stof een plek krijgt om te bezinken en een goede reiniging veel moeilijker wordt. Onlangs zijn Canon en Nikon begonnen met het produceren van een aantal uitstekende full-frame en APS-C spiegelloze camerabehuizingen, maar ze hebben nog wat in te halen.

Op dit moment zie ik geen spiegelloze camera's van de grote drie die materieel beter zijn dan hun DSLR-voorgangers. .